Rynek główny restauracja

Aby w pełni zrozumieć sedno schematycznej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego warto dorzucić owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była tuzinkowa dla krajowej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, jakkolwiek z czasami pojawiło się również i wino, przywożone zwłaszcza z Śląska i Węgier.

Rynek główny restauracja

Sylwetka stereotypowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako niezwykle ostrą, z rozległą ilością mięsa i kasz.
•    Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), zwłaszcza pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    To naturalnie dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych krajach – w następstwie tego mogliśmy sobie na tę przyjemność bardziej pozwolić.
•    Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i niesłychanie pikantnych sosów krajowych.

Krakow Restaurant Polish Cuisine

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki oraz składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz najbardziej tradycyjna – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Banalną własnością kuchni polskiej jest wiele typów zup z lokalnych warzyw, owoców, zbóż i produktów mięsnych.
Marynaty szablonowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w schematycznych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie typowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno też odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *